Program efterår 2015 forår 2016

 

Timbuktu

Tirsdag d. 22. september og onsdag d. 23. september 2015. TIMBUKTU

TIMBUKTU. Frankrig 2014

Instr.: Abderrahmane Sissako. Medv.: Ibrahim Ahmed, Abel Jafri, Toulou Kiki, Lavia Walet Mohamed. Længde: 97 min.

I Timbuktu i det vestafrikanske land Mali er freden forbi, da selvudnævnte jihadister rykker ind i landsbyen med våben og undertrykkende love. Uden for bygrænsen bor den ydmyge kvægbonde Kidane med sin familie i et telt i klitterne. Også han kommer på kant med den fundamentalistiske milits, da hans yndlingskalv stikker af og bliver dræbt af en lokal fisker.

 

 

 Illusionisten

Søndag d. 4. oktober 2015  kl. 17:00 The Animation Workshop. ILLUSIONISTEN

I forbindelse med Viborg Animations Festival 2015 vises animationsfilmen “The Illusionist” søndag d. 4. oktober kl. 17:00. OBS: Kun denne ene forestilling!

L’ILLUSIONISTE, THE ILLUSIONIST. Belgien, Skotland 2010

Instr. og musik: Sylvain Chomet. Fortælling: Jacques Tati, Henri Marquet. Længde 79 min.

En aldersstegen tryllekunstner ”Tatischeff” (Tati) må se i øjnene, at publikum ikke længere lader sig dupere af hvide kaniner i høje hatte. Det lykkes ham at få et ydmygt job på et etablissement i Skotland, og her bliver han ven med den unge pige Alice (Tatis datter), som stadig tror på magiens kraft. Filmen følger tryllekunstneren fra Paris til London til den lille skotske ø Iona og videre til Edinburgh.

 

 

 En-due-sad-paa-en-gren-og-funderede-over-tilvaerelsen_plakat-dk_360

Tirsdag d. 6. oktober og onsdag d. 7. oktober 2015.

EN DUE SAD PÅ EN GREN OG FUNDEREDE OVER TILVÆRELSEN. Sverige 2014

Instr. og manus: Roy Andersson. Medv.: Holger Andersson, Nils Westblom. Længde: 101 min.

Sam og Jonathan er omrejsende sælgere i spøg og skæmt. Deres afsætning af grinepuder, latexmasker og vampyrgebisser er dog forsvindende lille, og de to herrer ser heller ikke ud til at have smilet i årevis. På deres tur rundt til diverse skyldnere møder duoen en broget række eksemplarer af homo sapiens, som alle må forholde sig til hverdagens mere eller mindre absurde genvordigheder. En due sad på en gren er den sidste film i trilogien, som begyndte med Sange fra anden sal (2000) og forsatte med Du levende (2007). Filmen er en mildt misantropisk satire over kedsomheden i Sverige, men der er også både smukke og vittige passager. Alt er ved det gamle i Roy Anderssons seneste film, og det er fremragende.

 

 

Heli_poster

Tirsdag d. 20. oktober og onsdag d. 21 oktober 2015. HELI

HELI. Mexico 2013

Instr. og manus: Amat Escalante. Medv.: Armando Espitia, Andrea Vergara, Linda González. Længde: 105 min.

Filmen fortæller historien om den 17-årige dreng Heli, der lever sammen med sin far, lillesøster, kone og deres nyfødte søn i en lille landsby i Mexico. Hverdagen går sin stille gang med skiftehold på den lokale bilfabrik. Lillesøster Estela på 12 år er hemmeligt kæreste med Beto, som med sine 17 år er meget ældre end hende. Beto foreslår, at de stikker af og gifter sig, og da han en dag under sin optræning som kadet i en anti-narkoenhed af hæren finder to poser skjult kokain, snupper han dem for at sikre en fremtid for ham og Estela. Men det er svært at skelne narkofolk, politi og soldater fra hinanden, og tyveriet får snart helt andre, fatale følger for alle omkring ham.

Mexicanske Amat Escalante vandt fortjent instruktørprisen i Cannes for sit rå krimidrama Heli. Det er en deprimerende, spiddende samfundskritisk historie om uvidenhedens vold – vist i billeder, som man aldrig har set helt sådan før. Heli er en kølig, langsom gribende og sindssygt voldelig film, der via den stærke indlevelse i sine spøjse karakterer dyrker og udstiller håbløsheden og volden, den mørke side af alle de ting, som Estela artigt lærer i skolen.

 

 

blind uk poster

Tirsdag d. 3. november og onsdag d. 4. november 2015. BLIND

BLIND. Norge 2014

Instr. og manus: Eskil Vogt. Medv.: Ellen Dorrit Petersen, Henrik Rafaelsen, Vera Vitali, Marius Kolbenstvedt. Længde: 96 min.

Den unge smukke Ingrid sidder ved vinduet i sin Oslolejlighed. Men hun ser ikke noget, for hun har mistet synet efter en snigende øjensygdom. Hendes mand forsøger at få hende ud i virkeligheden, men Ingrid ser anderledes på det. Hun har gang i sit eget projekt, skaber virkelighed og mening ved at visualisere verden i sin isolation. Er der ikke noget fortænkt og meget konstrueret over at lave en film, der i billeder viser en blind persons univers? Jo, men instruktøren Eskil Vogt, der spillefilmdebuterer med Blind, viser sin evne til at bruge det visuelle medie og væve de forskellige fortællinger, der på en gang er realistiske og fantastiske, elegant ind i hinanden. Man fascineres af mødet med bipersonerne som Einar, der er afhængig af porno, og Elin, der måske har en affære med Ingrids mand Morten. Som tilskuere er vi ofte ligeså blinde som Ingrid, Filmen vandt hovedprisen på CPH PIX i 2014, men det er en film, der deler vandene. Nogle siger, den er et lydefrit mesterværk, andre ville helst ikke have set den. Men afhænger det sete nu af øjnene, der ser? Her giver filmen et overraskende bud.

 

 

Rock the casbah

Tirsdag d. 17. november og onsdag d. 18. november 2015. ET HUS I MAROKKO

ROCK THE CASBAH. Frankrig 2013

Instr. og manus: Laïla Marrakchi. Medv.: Omar Sharif, Morjana Alaoui, Nadine Labaki, Lubna Azabal. Længde: 100 min.

Vi er i Marokko i Tanger, hvor fem kvinder, en hustru, en husholderske og tre døtre, er alene tilbage efter familiepatriarken Mouley Hassans død. Vi følger familien i de tre dage, man efter muslimsk skik skal holde sorg, og vi er vidne til, at skeletterne formelig vælter ud af skabene. Den yngste datter Sofia er hende, der har forladt Marokko og tilsyneladende har lagt den marokkanske muslimske kultur bag sig til fordel for et selvstændigt liv som skuespillerinde og hustru i USA. Den ældste Kenza er den konservative skolelærer, der er forblevet tro mod faderens traditionelle normer. Den mellemste søster Miriam er en overfladisk og pseudoemanciperet muslimsk kone, der keder sig på trods af brystimplantater og smart modetøj. Det slår gnister, når søstrene og ikke mindst moderen snakker sammen. Filmen fortælles behændigt af den afdøde far – lunt spillet af Omar Sharif, der stadig er en flot mand. Det er en både munter og ondskabsfuld komedie, men også en tragedie, når de fortrængte sandheder kommer for dagen. Et almen menneskeligt kulturmøde.

 

 

  The Animation Workshop    Tsunami-Sofie-Kampmark-2    vagabond 

Tirsdag d. 24. november 2015 kl. 17:00, “THE ANIMATION WORKSHOP SPECIAL”

Filmklubben viser et spændende udvalg af de bedste korte afgangsfilm fra Animationsskolen. Filmene vil blive kommenteret af ansatte fra skolen. Det endelige program bliver omdelt ved filmafterne i november samt ved døren den 24. november.

OBS: Kun denne aften! 

 

 

living-is-easy-dvd-front-cover

Tirsdag d. 1. december og onsdag d. 2. december 2015. LIVING IS EASY WITH EYES CLOSED

VIVIR ES FÁCIL CON LOS OJOS CERRADOS. Spanien 2013

Instr. og manus: David Trueba. Medv.: Javier Camara, Natalia de Molina, Francesc Colomer. Længde: 108 min.

David Trueba har skabt en varm og kærlig film om skæve eksistenser i Francos Spanien 1966. En road-movie, hvor den kiksede ca. 40-årige engelsklærer tager på en lang tur for at møde sit store idol, John Lennon. Undervejs samler han en ung pige op, der er gravid og flygtet fra klosterskolen, og en ung dreng, der er flygtet fra sin far, der forlanger, at han klipper sit hår. Tre udstødte eksistenser, der opnår et egenartet og kønt fællesskab.

 

 

MCDBETH EC272

Tirsdag d. 5. januar og onsdag d. 6. januar 2016. FØR VINTERKULDEN

AVANT L’HIVER. Frankrig 2013

Instr. og manus: Philippe Claudel. Medv.: Daniel Auteuil, Kristin Scott Thomas, Leïla Bekhti, Richard Berry. Længde: 103 min.

Den succesrige neurokirurg Paul lever højt på strå med sin smukke kone, Lucie. Et møde med en tidligere patient, den unge kvinde Lou, trækker dog tæppet væk under idyllen. Paul mærker midtlivskrisen kradse, og han falder for fristelsen til at indlede en affære med Lou, selv om noget tyder på, at hun ikke helt er dén, som hun udgiver sig for. Før vinterkulden er ikke helt, hvad man tror den vil være, ligesom heller ikke alting er i filmens univers, som karaktererne tror. Filmen har flere lighedspunkter med Michael Hanekes Skjult. Før vinterkulden skildrer, hvad der sker, når vi glemmer at leve, glemmer at se – os selv og hinanden. Philippe Claudel formår at gøre ægteskabelig tomgang spændende som en god thriller i fortættet psykodrama.

 

 

Mig ejer ingen
Tirsdag d. 19. januar og onsdag d. 20. januar 2016. MIG EJER INGEN

MIG ÄGER INGEN. Sverige 2013

Instr.: Kjell-Åke Andersson. Manus: Pia Gradvall. Medv.: Mikael Persbrandt, Tanja Lorentzon, Ping Mon Wallén, Saga Samuelsson. Længde: 108 min.

Lisa bor sammen med sin far og bedste ven Hasse, som hun elsker uden forbehold. Han er metalarbejder, Sveriges stærkeste selvfølgelig! Moderen har overladt de to til sig selv, og de klarer sig stort set helt fint bortset fra, at moderens side af dobbeltsengen forbliver tom. Den tabte kærlighed tager dog hårdt på Hasse, og alkoholen fylder mere og mere i hans liv. Filmen udspiller sig i 1970’ernes Sverige i et arbejdermiljø, hvor klassekamp præger hverdagen, men hvor Hasse og Lisas relation også er udfordret. Spillet er fantastisk hele vejen rundt, men især Mikael Persbrandt har høstet ros for sin muligvis bedste rolle nogensinde. Mig ejer ingen er endnu en stærk svensk arbejderfortælling med sans for de små øjeblikke og stort skuespil. En fornem senmoderne socialrealistisk film, bevægende og klog.

 

 

le_herisson_xlg

Tirsdag d. 2. februar og onsdag d. 3. februar 2016. PINDSVINET

LE HÉRISSON. Frankrig 2009

Instr.: Mona Achache. Manus: Mona Achache efter roman af Muriel Barbery. Medv.: Josiane Balasko, Garance Le Guil lermic, Togo Igawa, Anne Brochet, Ariane Ascaride. Længde: 100 min.

Bag et pindsvins stikkende ydre gemmer der sig et lille blødt dyr. Det er tilfældet med portnersken Renèe, der passer sit arbejde høfligt og effektivt, men uden venlighed overfor de mennesker, hun møder. En af dem er den desillusionerede 11-årige Paloma, der mistrøstigt filosoferer over sin overklassefamilies håbløse liv, som hun ikke føler sig som en del af. Men så flytter den japanske pensionerede enkemand Ozu ind i ejendommen. Han bliver nøglen, der lukker de to umage menneskers liv op. For under overfladen har de naturligvis begge et helt anderledes og væsentligt liv. Det er en film om liv, død, venskab og familie og om det mirakel, der sker, når vi gennem andre mennesker finder ud af, at livet alligevel er værd at leve. Det er en varm og rørende film.

 

 

my-sweet-pepper-land-1131

Tirsdag d. 23. februar og onsdag d. 24. februar 2016. MY SWEET PEPPER LAND

MY SWEET PEPPER LAND. Frankrig 2013

Instr. og manus: Hiner Saleem. Medv.: Korkmaz Arslan, Golshifteh Farahani, Suat Usta. Længde: 100 min.

En slags kurdisk “western” om Baran og Govend. Baran er en gennemhæderlig politibetjent og tidligere krigshelt, der efter Saddam Husseins fald placeres som politimyndighed i et lovløst område mellem Tyrkiet og Irak. Det bliver en barsk kamp mod mafiastyrede klaner. Govend er en tapper kvinde, der trods sine mange brødres uvilje kæmper for at få lov til at arbejde som lærerinde. Således er Baran og Govend et par udstødte og ensomme eksistenser, der på sin vis kæmper en fælles kamp. Filmen er ret vellykket, blandt andet fordi den på én gang formår at skabe en dramatisk og humoristisk grundtone, der gør filmen ret underholdende.

 

 

Tracks-Australian-Poster 

Tirsdag d. 8. marts og onsdag d. 9. marts 2016. TRACKS

TRACKS. Australien 2013

Instr.: John Curran. Manus: Marion Nelson. Medv.: Mia Wasikowska, Adam Driver. Længde: 112 min.

Hvad får en rask og ressourcestærk ung pige til at rejse alene ud i ørkenen, vandre 3000 kilometer kun i selskab med sig selv, fire kameler og en hund? Filmen er en filmatisering af Robyn Davidsons rejseberetning af samme navn, som udkom i 1977. Hun svarer selv: “Jeg vil gerne tro, at et almindeligt menneske kan gøre usædvanlige ting”. Og det gør hun. Filmen er et visuelt mesterværk i dets portræt af den australske ørken, der både er mennesketom og mytisk. Ligesom Sean Penns Into the Wild viser Tracks en eksistentiel rejse. Robyn rejser fra noget, for at glemme, men også for at finde noget. Er det en forbundethed med naturen, med landets oprindelige folk, eller en spirituel søgen efter mening? Mia Wasikowska, der spiller Robyn, kan med sit ansigt på én gang udstråle selvsikkerhed, skrøbelighed og uudgrundelig mystik – og man er med hende hele vejen.

 

 

Om heste og mænd

Tirsdag d. 5. april og onsdag d. 6. april 2016. OM HESTE OG MÆND

HROSS Í OSS. Island 2013

Instr. og manus: Benedikt Erlingsson. Medv.: Ingvar Eggert Sigurðsson, Charlotte Bøving, Helgi Björnsson, Sigríður María Egilsdóttir. Længde: 81 min.

Ganske kuriøs og underfundig islandsk film, der er en række pudsigt eftertænksomme historier om forholdet mellem mennesker – og mellem mennesker og dyr. Grundhistorien er fortællingen om Kolbeinn og Solveig, hvis forelskelse kommer på en prøve, da Solveigs hingst går lidenskabeligt løs på Kolbeinns stolte hvide hoppe. Andre historier, der beror på den islandske folkesjæl, indgår i den usædvanlige film.

— o —

NB. I forbindelse med den sidste filmforevising onsdag d. 6. april 2016, afholdes Filmklubbens generalforsamling. Bestyrelsen opfordrer medlemmerne til at blive i salen og deltage i generalforsamlingen.