Program efterår 2014 forår 2015

 

I denne sæson vises hver film to gange, kl. 17:00 tirsdage og onsdage.

 

GOLD

Tirsdag d. 23. september og onsdag d. 24. september 2014. GULD

GOLD. Canada, Tyskland 2013

Instr.: Thomas Arsland. Medv.: Nina Hoss, Marko Mandic, Lars Rudolph, Uwe Bohm, Peter Kurth. Længde: 101 min.

Canada, sommeren 1898 i tiden omkring guldfeberen i Klondike: Emily Meyer slår følge med en gruppe tyske immigranter, på rejse til det nyopdagede guldmineområde Dawson City i den nordlige del af landet. Fulde af forventning og mod forlader de syv opdagelsesrejsende Ashcroft, jernbanens mest nordlige station i Canada, uden anelse om hvilke strabadser, der venter. For deres landkort viser sig at være utroværdige, hestevognene med proviant er snarere en hæmsko end til hjælp, og deres pakheste er knap i stand til at gøre den lange vandring. Uvished og udmattelse truer dem, og mellem gruppens forskellige personligheder opstår snart konflikter.

Drevet af deres drømme om et bedre liv, kæmper de sig igennem vildnisset mod et mål, der synes at svinde mere og mere i horisonten. En meget smuk og usædvanlig western med en stærk, kvindelig hovedperson.

 

Inside Llewyn davis plakat

Tirsdag d. 7. oktober og onsdag d. 8. oktober 2014. INSIDE LLEWYN DAVIS

INSIDE LLEWYN DAVIS. USA 2012

Instr. og manus: Ethan Coen, Joel Coen

Medv.: Oscar Isaac, Justin Timberlake, Carey Mulligan, John Goodman, F. Murray Abraham. Længde: 105 min.

Vi befinder os i New York 1961. Sangeren Llewyn Davis er den ene halvdel af en moderat succesrig folkduo, indtil hans makker, Mike begår selvmord. Llewyn prøver at stable en solistkarriere på benene, men det er i den grad op ad bakke. Samtidig byder Llewyns privatliv på mange udfordringer. Akut pengemangel tvinger ham til at sove på venners sofaer, og en kvindelig, gift kollega venter hans barn efter en kort affære. Brødrene Coen besøger 1960ernes Greenwich Village og kommer hjem med en yderst seværdig film. Handlingen er elliptisk komponeret i et markant billedforløb, så vi begynder med slutningen og slutter med begyndelsen, men får til slut en forklaring på begyndelsens gåde. Man kan trygt se denne film.

 

Get_Low_Poster

Tirsdag d. 21. oktober og onsdag d. 22. oktober 2014. GET LOW

GET LOW. USA 2009

Instr.: Aaron Schneider. Medv.: Robert Duvall, Bill Murray, Sissy Spacek, Lucas Black

Længde: 100 min.

Robert Duvall spiller en gammel særling og eneboer i 1930ernes Tennessee, der er almindelig foragtet i det lille samfund. Historien starter, da han vil arrangere sin egen begravelse som en lokal begivenhed, mens han endnu er i live. Målet er at afsløre nogle hemmeligheder fra fortiden – blandt andet ansvaret for nogle tragiske dødsfald og historien om hans ungdoms kærlighed. Duvall er som næsten 80-årig noget nær fremragende, men også Sissy Spacek som kvinden fra hans fortid gør et stort indtryk. Bill Murray som pengegrisk bedemand er vittig. Der er i det hele taget tale om en original og anderledes film, der gør indtryk.

 

Ginger & Rosa

Tirsdag d. 4. november og onsdag d. 5. november 2014. GINGER & ROSA

GINGER & ROSA. Storbritannien 2012

Instr.: Sally Potter. Medv.: Elle Fanning, Alice Englert, Alessandro Nivola, Christina Hendricks. Længde: 90 min.

Ginger og Rosa er kamæleonen Sally (Orlando, The Tango Lesson) Potters eminente efterkrigsgenerations-portræt, hvor hun spiller to jævnaldrende piger og veninder ud mod hinanden og verden i Cuba-krise-årene. Vi følger pigernes udviklingsproces fra 1962, hvor den 17-årige sanselige Rosa (Alice Englert) modnes seksuelt hurtigere end den intellektuelle Ginger (suverænt spillet af Elle Fanning) og drages af Gingers beundrede far, den politiske charlatan og ansvarsløse egoist Roland (Alessandro Nivola). Ginger engageres selv politisk i anti-atomkraft-bevægelsen i forsøget på at finde tilværelsens mening midt i skuffelsen over faderen og venindens svigt. Der fokuseres også på tidens kønspolitik, symboliseret ved pigernes forhold til deres mødre – Gingers mor opgav sin kunstnerkarriere for mand og barn, Rosas foragtede mor lever alene – begge kontrasteret af bøsseonklernes feministiske veninde (Anette Benning). Filmen er en dannelsesfortælling, hvor den følsomme Ginger afsøger mulighederne for at finde et personligt og politisk ståsted midt i atomkrigsfrygtens kaostid. En stærkt anbefalelsesværdig film.

 

Kriegerin

Tirsdag d. 18 november og onsdag d. 19.november 2014. KRIGER

 KRIEGERIN. Tyskland 2011

Instr.: David Wnendt. Medv.: Alina Levshin, Jella Haase, Sayed Ahmad, Gerdy Zint

Længde: 100 min.

Marisa lever i et skinhead-miljø som bøllen Sandros bandebrud med karseklippet isse og kroppen fuld af fascistiske slogantattoos. Hun deltager i gruppens racistiske overfald på asylansøgere og anderledes tænkende med et had og en dødsforagt, som er fostret af en udsigts- og trøstesløs (øst-)tysk provinsvirkelighed med høj arbejdsløshed og manglende opgør med fortiden. En fortid symboliseret ved Marisas betonhoved af en bedstefar, som stopfodrede hende med forkvaklet nazistisk ideologi. Efter et besøg hos den enlige og foragtede mor, i hvis supermarked hun hjælper til, kører Marisa to asylansøgere ned, og det bliver starten på alvorlige moralske og politiske anfægtelser. Samtidig er 14-årige Svenja, smækfuld af teenage-oprør og had mod en diktatorisk stedfar, så småt ved at gøre Marisa rangen stridig som det højre-ekstreme miljøs dronning. Det er svært ikke at trække paralleller til det hjemlige bandemiljø, når man ser David Wnendts portræt af disse skinheads og deres forskruede tankegang og samværsformer i denne noget ujævne, men velspillede og absolut seværdige film.

 

 Bluebird film

Tirsdag d. 2. december og onsdag d. 3. december 2014. Bluebird

BLUEBIRD, USA 2013

Instr.: Lance Edmands. Medv.: Amy Morton, John Slattery, Louisa Krause, Emily Meade

Længde: 90 min.

En iskold eftermiddag i januar distraheres skolebuschaufføren Lesley af en vildfaren trækfugl og overser en lille dreng, som er faldet i søvn på en af bussens bagerste rækker. Drengens mor er samtidig færdig på sit arbejde, men i stedet for at tage turen direkte hjem, slår hun vejen forbi den lokale bar. Marla er alenemor og forsøger at dulme sin ensomhed gennem alkohol. Først næste morgen går det op for begge kvinder, at noget er ravruskende galt. Bluebird er en af den slags små film, der er en overraskende stor oplevelse. Filmen minder om andre amerikanske som The Sweet Hereafter fra 1997. Det er hele den amerikanske selvforståelse, der bliver gransket i denne frostbidte, intelligente film og grundlæggende er Bluebird en fin lille amerikansk provinsskildring med både film-og menneskehjertet på det rette sted.

 

OBS. ÆNDRING: Tirsdag d. 7. oktober og onsdag d. 8. oktober 2015 skulle Filmklubben have vist filmen INSIDE LLEWYN DAVIS. På grund af en fejl fra udlejeren blev filmen ikke fremsendt. Vi valgte derfor at vise filmen What Maisie Knew i stedet. Filmen INSIDE LLEWYN DAVIS vises tirsdag d. 6. januar og onsdag d. 7. januar 2015.

Inside Llewyn davis plakat

Tirsdag d. 6. januar og onsdag d. 7. januar 2015. INSIDE LLEWYN DAVIS

INSIDE LLEWYN DAVIS. USA 2012

Instr. og manus: Ethan Coen, Joel Coen

Medv.: Oscar Isaac, Justin Timberlake, Carey Mulligan, John Goodman, F. Murray Abraham. Længde: 105 min.

Vi befinder os i New York 1961. Sangeren Llewyn Davis er den ene halvdel af en moderat succesrig folkduo, indtil hans makker, Mike begår selvmord. Llewyn prøver at stable en solistkarriere på benene, men det er i den grad op ad bakke. Samtidig byder Llewyns privatliv på mange udfordringer. Akut pengemangel tvinger ham til at sove på venners sofaer, og en kvindelig, gift kollega venter hans barn efter en kort affære. Brødrene Coen besøger 1960ernes Greenwich Village og kommer hjem med en yderst seværdig film. Handlingen er elliptisk komponeret i et markant billedforløb, så vi begynder med slutningen og slutter med begyndelsen, men får til slut en forklaring på begyndelsens gåde. Man kan trygt se denne film.

 

A Late Quartet

Tirsdag d. 20. januar og onsdag d. 21. januar 2015. A LATE QUARTET

 A LATE QUARTET, USA 2012

Instr.: Yaron Zilberman. Medv.: Catherine Keener, Christopher Walken, Philip Seymour Hoffman, Mark Ivanir. Længde: 105 min.

Fuga Kvartetten, der er en verdensberømt strygekvartet, nærmer sig sit 25-års jubilæum med samme besætning. Peter, der spiller cello, får at vide, at han har Parkinson og meddeleler, at der må findes an afløser, da han ikke længere kan yde det perfekte spil, som er kvartettens adelsmærke. Ved jubilæumskoncerten skal kvartetten spille en sen kvartet af Beethoven opus 131, der varer 40 minutter, og hvor de syv satser skal spilles uden ophold, hvilket kræver absolut koncentration og et samspil, der kræver alt. Efter Peters meddelelse om sygdommen, går kvartetten nærmest i opløsning. Der afsløres dybe konflikter, og balancen mellem kunst og liv trues. Der kan nemlig kun skabes stor kunst, hvis kvartetten sammen har evnen, styrken og lidenskaben til at yde det sublime. Der spilles fremragende af Christopher Walken, den nyligt afdøde Philip Seymour Hoffman, Catherine Keener og Mark Ivanir. Der spilles vidunderlig musik i filmen, som er et kammerspil over livets skrøbelighed i tid og rum. En afdæmpet film med sin egen modne poesi.

 

 

Freier Fall Film

Tirsdag d. 3. februar og onsdag d. 4. februar 2015. FREE FALL

FREIER FALL, Tyskland 2013

Instr.: Stephan Lacant.  Medv.: Hanno Koffler, Max Riemelt, Attila Borlan, Katharina Schüttler. Længde: 100 min.

Free Fall er en af de seneste års bedste film om homokærlighed. En usædvanlig stærk film om forelskelse mellem to mænd i et så ekstremt maskulint fællesskab som blandt unge politibetjente. Kay er den fuldt erkendte skabsbøsse, der med held lægger an på Marc, der socialt har svært ved at give afkald på sin gravide forlovede og sin forventningsfulde familie.

 

 

The Deep - Dybet - Island poster

Tirsdag d. 24. februar og onsdag d. 25. februar 2015. DYBET

 DJÚPIÐ. Island 2012

Instr.: Baltasar Kormákur. Medv: Ólafur Darri Ólafsson, Jóhann G. Jóhannsson, Þorbjörg Helga Þorgilsdóttir. Længde: 95 min.

Dybet er baseret på en virkelig historie om en islandsk fisker, der mirakuløst overlever et forlis i 1984 og derefter nærmest bliver en nationalhelt. Men han bliver også en næsten mytisk figur som et eksempel på, at der er noget, videnskaben ikke kan forklare, nemlig at netop han overlever forliset og ingen andre af hans kammerater. Filmen er fotograferet originalt og meget smukt, og naturen og dens samspil med den enfoldige overlever bliver hovedpersonen i denne enkle og stærke film om fiskere og deres familier i Island. Filmen er på én gang gysende og elementært spændende, og den er desuden nomineret til Nordisk Råds kulturpris. Dybet er fortalt som en gammeltestamentelig historie om Job, der lider og kæmper med Gud. Filmen er fortalt så påtrængende fysisk, at man bogstavelig talt blev søsyg og også følte sig druknet. Det er en mesterlig, intens film.

 

Nebraska film poster

Tirsdag d. 10 marts og onsdag d. 11. marts 2015. NEBRASKA

 NEBRASKA,  USA 2013

Instr.: Alexander Payne.  Medv.: Bruce Dern, Will Forte, June Squibb, Bob Odenkirk, Stacy Keach.  Længde: 110 min.

Woody Grant er gammel, sur, alkoholiseret og en smule senil. En husstandsomdelt lotterireklame får Woody til at tro, at han har vundet en million dollar. Hans voksne sønner, David og Ross, prøver at tale ham fra at afhente ’gevinsten’ i Nebraska. Men Woody insisterer og får David til at agere chauffør. På turen, der går igennem Woodys fødeby, lærer David flere nye ting om sin stædige far. Alexander Paynes sorthvide drama er et mageløst underspillet mesterværk, hvor Bruce Dern er uforlignelig som Woody, og de to sønner, Will Forte (David) og Bob Odenkirk (Ross), spiller fremragende.

 

Meteora_portrait_w858

Tirsdag d. 24. marts og onsdag d. 25. marts 2015. METÉORA

 METÉORA. Grækenland 2012

Instr.: Spiros Stathoulopoulos. Medv.: Theo Alexander, Tamila Koulieva-Karantinaki.

Længde: 82 min.

Skønheden er bogstaveligt talt blændende i Spiros Stathoulopoulos’ film om en umulig forelskelse mellem en nonne og ung munk. Deres vaneprægede liv, de daglige ritualer og ikke mindst løftet om askese udfordres kraftigt, da de to får øjnene op for hinanden. Ved hjælp af signaler og flygtige møder nærer de deres spirende forelskelse, alt imens de begge må stille spørgsmål til deres religiøse hengivenhed, efterhånden som de mere menneskelige lidenskaber griber fat i dem. Billederne af Thessaliens afsvedne sletter, der udvider den traditionelle ortodokse ikonografi til også at fortælle historien om en kærlighed, der er udspændt mellem himmel og jord. Metéora er en smuk, visuelt original og dristig, om end lidt banal film med lange, dvælende indstillinger og betagende landskabsbilleder.

NB. Umiddelbart efter den sidste filmforevising onsdag d. 25.marts 2015, afholdes Filmklubbens generalforsamling. Bestyrelsen opfordrer til at medlemmerne bliver i salen under generalforsamlingen.

Opdateret den 13. januar 2015:  I forbindelse med generalforsamlingen vil bestyrelsen fremsætte forslag om ændringer i filmklubbens vedtægter.